Med za dug vijek

Pčelari koji imaju preko 30-ak košnica trebali bi da razmisle ako već nisu o nabavci pored mlina za šećer i mjesilicu za pogače. Oni koji izrađuju pogače tj prave ručno iste ,znaju o čemu govorim.

Inače ima i drugih pomagala kao što sam i sam koristio na početku dodatke za bušilicu one što se miješaju boje ali sve je to prava muka.

Ja sam nabavio jednu polovnu koja je služila upekarima za miješanje brašna ali sada miješa i pogače ali ove medno šećerne :) , eh što ti je život!

Pekarska a sada pčelarska mjesilica, što ti je život


Znači, bez neke posebne mudrosti se pripremi (razgrije) med, voda, polen, kvasac ili šta već ko praktikuje da dodaje u iste i naspe se dio mljevenog šećera i krene sa radom i dosipa šećera dok ne osjetite da se više ne lijepi za prste ali se pazi da nije ni previše tvrda i onda zna se šta dalje, u kese ili hranilice pa pravac pčelinjak ...

Da ne bi sve pisali lijepo o ovome ima i jedna velika mana ovih pogača iz domaće radinosti a najveća je ta da se nikako ne mogu uklopiti sa cijenom da me manje košta moja pogača nego kupovna, kako god sam razmišljao uvijek sam se pitao kako mene košta pogača duplo skuplje nego da kupim istu u prodavnici, da mi ko drugi pravi ne bih mu vjerovao ali ovako eh... čudna je stvar ta matematika.

Evo upravo se sjetih i druge velike mane ovakvih pogača a to je da je pčele potroše brzo dok one fabričke duže mogu biti, čak dva ili tri puta duže a Vi razmislite zbog čega?

Iz vlastitog iskustva:

Prije par godina sam pred kraj jeseni zazimio dva nukleusa dosta pokasno i nisam im mogao obezbjediti dovoljno zimnice za ishranu jer su i bili na malom broju okvira i rekoh da im kupim kupovne pogače pa neka im se nađe ako im zatreba čak i preko zime što inače ne praktikujem da stavljam pogače preko zime ali nužda zakon mijenja.

Elem kako sam stavio po jednu pogaču u ta dva nukleusa takve iste sam ih izvadio u proljeće, nisam mogao vjerovati da ih nisu gotovo ni pipnule, poslije sam ih morao raspodijeliti na više komada da ih ne bacam da ih druga društva koriste.

Znači pored mojih pogača
težine od 1-1,5 Kg minimalno, koje sam dodavao u proljeće normalnim društvima dodavao sam i ove pa mogu slobodno reći "petine" kupovnih pogača i opet prije potrošena čitava moja pogača nego petina ove kupovne, iako znam da proizvođači svašta dodaju u iste nisam mogao vjerovati da ih pčele toliko slabije uzimaju kada imaju izbora, nisu džabe rekli domaće je domaće ;) 

Od nedavno sam ovu gore mjesilicu za pogače zamijenio modernim pekarskim spiralnim mikserom jer mi je za moje potrebe nedovoljna i manjkava. 
Kako izgleda rad na spiralnom mikseru za tijesto možete vidjeti na ovom donjem videu >>>

Copyright (c)2011 Moje pčele
Powered by: Best Web Hosting and Affiliate Programs Directory. Created with Free Website Builder